8 maart: Internationale Vrouwendag!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Een dag waarop de focus ligt op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Een plek in Tilburg waar dit wekelijks  gebeurt, is bij the Scène. Iedere woensdagavond komen er op het Verdiplein in Tilburg Noord jonge vrouwen met ambitie samen.

“Wat we tijdens zo’n avond doen?”, Amber Dijs legt het graag uit. Zij is samen met Rozemarijn Romeijn en Pien Rutten in opdracht van het Zuidelijk Toneel, initiatiefnemer van The Scène. “Meestal starten we met een heerlijk diner. Klaargemaakt door een van de dames zelf of een moeder, tante of oma. Alle culturen en smaken zijn al voorbij gekomen. Daarna komt een zogenaamde ‘coole vrouw’ een workshop geven. Momenteel werken we met fotograaf Seye Cadmus samen. Gedurende negen weken geeft zij les en op 16 maart is tijdens de laatste sessie het presentatiemoment. De meiden vinden het erg interessant en inspirerend. Sommigen hebben zelfs al een eigen camera aangeschaft!”

Hoe zijn deze avonden eigenlijk ontstaan? Amber: “Zo’n twee jaar geleden werd vanuit ForwArt het idee opgeworpen om iets nieuws te starten voor jongeren in Tilburg Noord. Pien en ik werken onder andere voor het Zuidelijk Toneel en werden gevraagd om hierover mee te denken. Algauw kwamen we tot de conclusie dat als je iets voor jongeren wilt organiseren, dat vaak resulteert in ‘iets met muziek of sport’. In de praktijk komen er dan veel jongens op af en zo ontstaat al snel een ‘mannencultuur’. De vrouwen blijven dan juist weg. Maar het bleef een aanname dat jonge vrouwen zaten te wachten om activiteiten die speciaal voor hen waren ontwikkeld. Daarom startten we in samenwerking met R-Newt en twintig jongeren, een brainstormsessie om erachter te komen welke behoeftes er waren. We kwamen tot een veelzijdig aanbod aan workshops, maar wilden vooral dat het initiatief laagdrempelig bleef. En dat is, weten we na zo’n twee jaar, gelukt. Mede dankzij de hulp van meiden als Nissrine en Feride van R-Newt, die de meiden uit Noord goed kennen.”

Amber benadrukt dat de avonden bij The Scène echt alleen voor vrouwen zijn bedoeld. “Het is een veilige omgeving waar vrouwen zichzelf kunnen zijn en van elkaar kunnen leren. Ook onze instagrampagina is voor een besloten groep.” Alle (jonge) vrouwen zijn welkom op de woensdagavond om 18.00u. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.the-scene.club.