Tilburg-Noord heeft elkaar weer ontmoet

Op donderdagmiddag 7 oktober ging Noord-Stokhasselt aan de wandel. Waarom? Omdat er veel gebeurt in de wijk. De gemeente Tilburg en partners wilden graag een aantal doorbraakinitiatieven laten zien aan bewoners en professionals. Tijdens de Corona-periode hebben ze in Noord namelijk niet stilgezeten. De wijk is volop in ontwikkeling.

Zowel bewoners als instanties sloten aan bij de wandeling die startte bij wijkcentrum De Ypelaer aan de Corellistraat. Na een kop koffie gingen de groepen op pad. Op het Verdiplein kon kennis gemaakt worden met het atelier van Second Skin, een initiatief van ForwArt en UIA. Yassmine en Akin legden uit dat het project over mode in de breedste zin van het woord gaat. Akin: ‘Het draait allemaal om het vormgeven en uitdrukken van je identiteit. Mode is tenslotte je tweede huid.’ Nieuwsgierig geworden? Yassmine en Akin gaven aan dat iedereen welkom is. Jong en oud! Loop dus gerust eens binnen bij de werkplaats aan het Verdiplein.

Een andere stop werd gehouden bij de buurtbus van R-Newt. Soumeiya Hachin legt uit dat deze tijdens Corona tijd is ingezet om de jongeren in Noord toch te kunnen bereiken. Inmiddels ontmoeten ze elkaar gelukkig ook steeds vaker weer persoonlijk. Daarnaast is Soumeiya betrokken bij The Scène, een initiatief van R-Newt in samenwerking met het Zuidelijk Toneel. Zij organiseren allerlei avonden speciaal voor jonge vrouwen. Er vinden workshops plaats, ze eten samen en zo nu en dan komt er een inspirerende vrouwelijke gastspreker. ‘We kijken vooral waar de behoeftes van jonge vrouwen liggen’, legt Soemeiya uit. ‘En daar proberen we wat mee te doen. Het doel is om steeds weer wat van elkaar te leren.’

In de gymzaal van basisschool De Vlashof werd flink gefreestyled met een voetbal. Younes en Hasmieu lieten het publiek de kunsten zien die ze opgedaan hebben bij de Corpo Máquina Society. Zij maken voorstellingen waarbij invloeden van de straat en hedendaagse dans samenkomen. Nasser El Jackson, professioneel straatvoetballer en geboren en getogen in Noord, wilde daar graag zijn steentje aan bijdragen. Nu geeft hij eens per week les aan jongeren tussen de 8 en 14 jaar. Binnenkort gaan ze zelfs aan de slag met een meidengroep.

En dan het Ypelaerpark. Daar waren vooral veel bewoners die deelnamen aan de wandeling benieuwd naar. Paul Cornelissen van ForwArt legde aan de hand van een maquette en tekeningen uit wat de plannen zijn voor het park. Zo is er ruimte voor een naaiatelier, een podium aan de rand van het water, een brommerwerkplaats en een grote speeltuin. Hans en Til Wouters wonen al sinds 1978 in Stokhasselt en zien de plannen wel zitten. Hans: ‘Wij komen veel in het park met onze kleinkinderen. Het zou heel mooi zijn als dit allemaal gerealiseerd kan worden.’

De middag werd afgesloten in het buurthuis in de Mascagnistraat. Op het programma stonden soep en brood, maar daar dacht bewoner en vrijwilliger Loubna toch anders over. Samen met een aantal vrouwen uit de wijk had ze gezorgd voor een werelds buffet. Zo was er Libanees eten, maar ook Afrikaans en Curaçaos. Er werd gegeten en gedanst. ‘En dat is precies waar deze ruimte voor bedoeld is’, vertelt Loubna. Binnenkort opent zij een restaurant in het pand aan de Mascagnistraat. ‘Van ontbijt tot lunch en diner, als het maar gezond is. En iedereen is welkom!’ Ze verwacht in december open te gaan. Nog even afwachten dus.

Neem gerust eens een kijkje op de website van ForwArt, daar staan alle initiatieven uitgebreid uitgelegd. www.forwart.nu.