Tilburg Noord

Forwart

ForwArt is een project van drie jaar (juli 2020 tot en met juni 2023) dat met hulp van o.a. een Europese UIA-subsidie en de inzet van veel betrokkenen in Tilburg Noord wordt gerealiseerd.

Elf culturele en maatschappelijke partners werken met de jongeren in Noord aan duurzame verandering en verbetering. Kunst, cultuur, talentontwikkeling en nieuwe culturele voorzieningen bouwen staan centraal. ForwArt sluit aan bij de grote gebiedsontwikkelingen die vanuit de PACT-ontwikkeling spelen in de wijk.

ForwArt is gericht op:

 • Het creëren van nieuwe werkgelegenheid en opleidingskansen
 • Het ontdekken van jonge talenten ontdekken en deze een podium bieden
 • Het aanwakkeren van de trots op Tilburg Noord aanwakkeren 
 • Het terugdringen van voortijdig schoolverlaten
 • Het terugdringen van criminaliteit en ondermijning

Wat gaan we doen:

 1. Het Zuidelijk Toneel, Corpo Máquina en Fashion Clash vestigen zich in Noord om met jongeren te werken aan nieuwe producties en voorstellingen.
 2. We maken werkplaatsen voor ambacht en creatie waar jongeren ontwerpen, bouwen en leren.
 3. Corpo Maquina en El Jackson Education zetten een programma op met wekelijkse activiteiten in een cross over van freestyle voetbal, theater en dans.
 4. R-Newt en Het Zuidelijk Toneel organiseren met meiden uit Noord specifieke activiteiten rondom empowerment en cultuur.
 5. R-newt is het Jongerenwerk in Tilburg Noord. R-Newt helpt talenten ontwikkelen, is actief en aanwezig in de wereld van jongeren en kinderen en pakt problemen preventief aan. Bij R-Newt werken jongeren via het open badges systeem aan hun (vervolg)opleiding of toekomstige werk.
 6. Bij alle ontwikkelingen worden jongeren uit Tilburg Noord betrokken, bijvoorbeeld bij de planvorming van Art Village in het Ypelaerpark.
 7. Fashion Clash werkt met studenten van ROC Tilburg aan het project Second Skin, vanuit de ontwerpstudio aan het Verdplein.
 8. Kunstenaars als Joeri Happel (via Het Zuidelijk Toneel) en Nasser El Jackson (via Corpo Máquina) vestigen zich in Noord om langdurig met jongeren te werken aan nieuwe projecten, WonenBreburg stelt woningen beschikbaar voor artist-in-residencies.
 9. Omroep Tilburg leidt jonge T-reporters op die verslag doen van de ontwikkelingen in Noord.
 10. De politie werkt samen met tal van groepen jongeren aan een betere verstandhouding en communicatie.
 11. De tripartite-samenwerking tussen gemeente Tilburg, WonenBreburg en ACT! (marktpartijen Volker Wessels en BPD)  bouwen rond het Ypelaerpark aan nieuwe voorzieningen voor het programma van ForwArt en ze zorgen voor een upgrade van het gebied.
 12. Tranzo (Universiteit van Tilburg) meet en bewaakt de kwaliteit en de effectiviteit van de samenwerking in ForwArt.
 13. Gemeente Tilburg zorgt voor een stevige verbinding van ForwArt met andere ontwikkelingen, onder andere de PACT-aanpak. 
 14. Gemeente Tilburg zorgt voor de organisatie van ForwArt als geheel.

De ongebruikelijke combinatie van de elf partners in het project zorgt voor bijzondere ontwikkelingen. 

Kijk op www.forwart.nu voor meer informatie. 

The Scène

The Scène is een serie avonden exclusief voor jonge vrouwen uit Tilburg (Noord). Bij The Scène komen we samen, eten we samen en is er ruimte om zelf dingen te organiseren. Om de week komt er een inspirerende vrouw langs voor een workshop. In 2021 gingen we o.a. aan de slag met journalistiek, illustratie, schilderen, fotografie, styling, spoken word en dans. Elke week kookt een vrouw uit de wijk een heerlijk gerecht (o.a. Somalisch, Moluks, Marokkaans, Syrisch, Dominicaans en Ethiopisch eten passeerde de revue).

Check www.the-scene.club voor meer informatie.

Second Skin (by FASHIONCLASH)

We dragen allemaal kleding en hebben dus met mode te maken op een of andere manier. Mode is als een tweede huid, het beschermt en het draagt uit wie je bent. Bewust of onbewust bepaalt het hoe mensen elkaar zien en welke eerste indruk hieruit gehaald wordt.

Met Second Skin gaan we op zoek naar de stijl, identiteit en talenten van jongeren uit Tilburg Noord. Er zijn workshops, fotoshoots, we nemen korte vids op en je kan met je vriendengroep, klas of team een vet shirt of cap komen maken. Iedereen kan binnenlopen met creatieve ideeën, plannen voor een eigen label of vragen over iets dat je zelf wil maken.

Meer info: Instagram @SecondSkinTilburg -> #013NRDStyle en secondskin@fashionclash.nl

Meer info over FASHIONCLASH: www.fashionclash.nl

Kijk op www.forwart.nu voor meer informatie.